Μεταταρσαλγία

Μεταταρσαλγία

Με τον όρο μεταταρσαλγία περιγράφεται ο πόνος στην πελματιαία επιφάνεια του ποδιού, κυρίως στις κεφαλές του δεύτερου, τρίτου και τέταρτου μετατάρσιου. Επιδημιολογικά, συναντάται περισσότερο συχνά στις γυναίκες, κυρίως λόγω των ακατάλληλων υποδημάτων.

Τα μετατάρσια είναι μια ανατομική κατασκευή που δέχεται όλο το βάρος του σώματος κατά τη φάση της προώθησης στον κύκλο της βάδισης (όταν σηκώνουμε το πόδι για να κάνουμε το επόμενο βήμα).

Ο πόνος είναι απόρροια φλεγμονής, συνήθως από υπερβολική κόπωση, λανθασμένη κινηματική της βάδισης καθώς και απόκλιση από τη φυσιολογική ανατομία.

Πιο αναλυτικά, οι κυριότερες αιτίες στην μεταταρσαλγία είναι:

  • Παχυσαρκία, η οποία αυξάνει τις δυνάμεις που ασκούνται στο σκελετό του άκρου πόδα.
  • Κοιλοποδία (υψηλή ποδική καμάρα), όπου αυξάνεται σημαντικά η εφαρμογή φορτίων στα μετατάρσια με συνέπεια τον τραυματισμό τους.
  • Υπέρχρηση, η οποία συμβαίνει σε έντονη προπόνηση σε αθλήματα που περιλαμβάνουν τρέξιμο και άλματα, καθώς και σε δραστηριότητες με πολύωρη ορθοστασία και βάδιση. Τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια επαναλαμβανόμενο τραύμα στην περιοχή, δημιουργώντας φλεγμονή και πόνο.
  • Ανατομικές δυσμορφίες, οι οποίες προκαλούν ανισόρροπη κατανομή φορτίων. Τέτοιες αποτελούν ο βλαισός μεγάλος δάκτυλος, η πτώση των κεφαλών, η κοιλοποδία και η σφυροδακτυλία.
  • Εκφυλιστικές αλλοιώσεις όπου η φυσιολογική φθορά του μυοσκελετικού συστήματος επιφέρει λέπτυνση στο «μαξιλαράκι» που βρίσκεται στο κάτω μέρος του ποδιού (plantar plate). Έτσι, τα μετατάρσια είναι εκτεθειμένα κατά την εφαρμογή φορτίων και ευάλωτα σε τραυματισμούς.
Μεταταρσαλγία διάγνωση

Διάγνωση.

Η διάγνωση τίθεται με την λήψη λεπτομερούς ιστορικού σε συνάρτηση με την προσεκτική κλινική εξέταση, καθώς και τον απεικονιστικό έλεγχο.

Θεραπεία.

Η θεραπεία της μεταταρσαλγίας είναι ως επί το πλείστον συντηρητική και εξαρτάται από την αιτιολογία, τη χρονιότητα, την ηλικία, την ένταση των συμπτωμάτων και τον τρόπο ζωής του ασθενή. Όσο ταχύτερη η παρέμβαση και η επίσκεψη στον/στην ειδικό τόσο αρτιότερη η φροντίδα και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Σε γενικές γραμμές η θεραπεία συνιστάται σε:

  • Ανάπαυση και αποφόρτιση του μέλους.
  • Φυσικοθεραπεία.
  • Εφαρμογή ορθοτικών πελμάτων με τη διενέργεια πελματογραφήματος (δυναμική και στατική ανάλυση βάδισης) από εξειδικευμένο πάροχο υγείας.
  • Χειρουργική παρέμβαση όταν οι ανωτέρω επιλογές αποτύχουν.

Στο Φυσιοθεραπευτήριο Ε. Γεωργακόπουλος στην Αθήνα έχουμε τη γνώση την εξειδίκευση και τον εξοπλισμό για την ορθή και ολοκληρωμένη συντηρητική φροντίδα της μεταταρσαλγίας.

μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο

Φόρμα Επικοινωνίας

κοινοποίηση σε

περισσότερα

New Logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι

New Logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι