Κρουστικών Υπερήχων (Extracorporeal Shockwave)

Κρουστικών Υπερήχων (Extracorporeal Shockwave)

Το extracorporeal shockwave είναι μια σύγχρονη συντηρητική ανώδυνη μορφή θεραπείας που μεταφέρει ακουστικά κύματα ή ακουστική ενέργεια σε παθολογικές περιοχές του σώματος, διεγείροντας τον μηχανισμό επούλωσής του.

Χρήση του extracorporeal shockwave για την ασβεστοποιό τενοντίτιδα του πέταλου των στροφέων του ώμου.

Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα του πετάλου των στροφέων του ώμου θεωρείται μια χρόνια εκφυλιστική πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο και περιορισμό της κινητικότητας και αποτελεί μια από τις συχνότερες αίτιες του επώδυνου ώμου (Haake M et. al, 2002).

Σε cases study που για πρώτη φορά έγινε στην Ελλάδα από το Φυσιοθεραπευτήριο E.Γεωργακόπουλος το 2007, η οποία και παρουσιάστηκε στο Συνέδριο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών εκείνης της χρονιάς, χρησιμοποιήθηκε ένα δείγμα δέκα ασθενών με ασβεστοποιό τενοντίτιδα του πετάλου των στροφέων με μέσο όρο ηλικίας τα 38,6 χρόνια.

Τα κλινικά συμπτώματα που παρουσίαζαν ήταν οξύς πόνος και σοβαρός περιορισμός της κινητικότητας της ωμικής ζώνης. Αρχικά είχαν αντιμετωπιστεί από τον ορθοπεδικό τους με αντιφλεγμονώδη αγωγή και τρείς εγχύσεις κορτιζόνης χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ακολουθήθηκε ένα σχήμα, στη συνέχεια, 8-10 συνεδριών με Shockwave στο φυσιοθεραπευτήριό μας. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά αφού μετά την δεύτερη συνεδρία ο πόνος είχε μειωθεί σημαντικά καθώς και η κινητικότητα είχε αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό. Όσο για το ασβέστωμα, στον επαναληπτικό ακτινογραφικό έλεγχο που έγινε μετά το πέρας της θεραπείας αποκαλύφθηκε η εξαφάνιση του.

Παραθέτουμε τέσσερεις ακτινογραφίες της θεραπείας δύο ασθενών πριν και μετά την εφαρμογή.

Μηχανισμός δράσης στην ασβεστοποιό τενοντίτιδα του πετάλου των στροφέων του ώμου και στην ασβεστοποίηση της άκανθας πτέρνας

Όταν εφαρμόζεται το extracorporeal shockwave πάνω στο ασβέστωμα έχουμε αύξηση της πίεσης σε αυτό με αποτέλεσμα το κατακερματισμό του και τελικά την αποδιοργάνωση του (Loew M. 1999).

Η εφαρμογή του extracorporeal shockwave στην αντιμετώπιση φλεγμονών σε τένοντες και στην πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Η εφαρμογή του extracorporeal shockwave στις τενοντίτιδες και την πελματιαία απονευρωσίτιδα έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των συστημάτων ενδογενούς ελέγχου του πόνου με αποτέλεσμα την δραματική μείωση του. Επίσης προκαλείται αύξηση της διαπερατότητας της κυτταρικής μεμβράνης, αύξηση της παρουσίας των κυτοκινών καθώς και αύξηση της αγγειογένεσης με συνέπεια την ταχεία διαδικασία της επούλωσης της αναιμικής περιοχής που φλεγμαίνει (Loew M, 1999).

Σημειώνεται ότι η ακουστική ενέργεια που παράγεται από το κρουστικό υπέρηχο έχει τη δυνατότητα διείσδυσης τόσο σε εν τω βάθει ανατομικές δομές όσο και επιπολείς.

Το θεραπευτικό πρωτόκολλο απαιτεί 8-10 συνεδρίες, τα αποτελέσματα του οποίου είναι εξαιρετικά.

Η χρήση του extracorporeal shockwave στην αντιμετώπιση των trigger points.

Οι Travell και Simons έχουν ορίσει το trigger point σαν ένα υπερευαίσθητο σημείο υπερευαίσθητο ψηλαφητό οζίδιο σε μια σφιχτή δέσμη σε ένα σκελετικό μυ. Το trigger point είναι επώδυνο στην πίεση και μπορεί να δώσει χαρακτηριστικό προβαλλόμενο πόνο, κινητική δυσλειτουργία και συμπτώματα από το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Τα trigger points μπορούν να μειώσουν την ελαστικότητα των μυών, να μειώσουν την μυϊκή ισχύ και να διαταράξουν την ιδιοδεκτικότητα.

Η χρήση του shockwave με την μετάδοση του ακουστικού κύματος που μεταφέρει στον μυϊκό ιστό έχει την δυνατότητα σα πολύ μικρό χρόνο να αποκαταστήσει την φυσιολογία της περιοχής μειώνοντας έτσι σημαντικά τα επώδυνα συμπτώματα που ταλαιπωρούν τους πάσχοντες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα trigger points δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά.

Στο Φυσιοθεραπευτήριο Ε.Γεωργακόπουλος διαθέτουμε την εμπειρία, τη γνώση και τους πιο σύγχρονους κρουστικούς υπερήχους (extracorporeal shockwave) για να προσφέρουμε λύση στις κλινικές καταστάσεις που περιγράφονται.

κοινοποίηση σε

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι

info@atwa.gr