Άσκηση και εγκεφαλική λειτουργία

Άσκηση και εγκεφαλική λειτουργία

Σύμφωνα με νέες μελέτες, η φυσική μας κατάσταση μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη για τη διατήρηση ενός νεανικού και ενεργοποιημένου εγκεφάλου, καθώς όσο μεγαλώνουμε και κυρίως μετά το τεσσαρακοστό έτος της ηλικίας, τόσο το σώμα μας όσο και ο εγκέφαλος μας, χάνουν την αποτελεσματικότητα τους. Καθώς προχωράμε από τη μέση ηλικία, ο τρόπος που επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες δεν γίνεται με την ίδια θέρμη και σαφήνεια, όπως και ο τρόπος επίλυσης προβλημάτων, μνήμης, διαλόγου και γενικότερα όλων των τύπων υψηλού βαθμού εγκεφαλικής εγρήγορσης.

Στα νεαρά άτομα η ενεργοποίηση του εγκεφαλικού φλοιού είναι αυστηρά εντοπισμένη και αποκλειστικά στο ένα ημισφαίριο (ανάλογα με τον τρόπο σκέψης), ενώ σε πιο ηλικιωμένους ανθρώπους για παρόμοιο εγκεφαλικό έργο, απαιτείται περισσότερη ενέργεια και η ενεργοποίηση παρατηρείται και στα δυο ημισφαίρια (του προμετωπιαίου φλοιού).

Πέρα απ΄όλα αυτά, εκείνο που μπορούμε να κάνουμε για να κρατήσουμε τον εγκέφαλο μας σε καλή κατάσταση είναι η εξάσκηση του, η αποφυγή του στρές και η άσκηση που διατηρεί ακμαίες τις πνευματικές ικανότητες. Η συστηματική άσκηση παίζει ρόλο κλειδί στην νοητική ανάπτυξη που μας συνοδεύει για μια ζωή και βελτιώνει τη μνήμη, την προσοχή και τις ικανότητες λήψης αποφάσεων, ενώ η καθιστική ζωή σχετίζεται με χαμηλότερες επιδόσεις στην αξιολόγηση νοητικών λειτουργιών.

Επιπλέον με την άσκηση αυξάνεται η παραγωγή ορισμένων χημικών ουσιών (ενδορφινών) που ευνοούν την ανάπτυξη και επιδιόρθωση εγκεφαλικών κυττάρων και λειτουργούν ενάντια σε στρεσογόνους παράγοντες. Ένα βασικό παράδειγμα είναι η αερόβια άσκηση που συνεπάγεται την εισαγωγή περισσότερου οξυγόνου στον εγκέφαλο, ανεβάζει τη θερμοκρασία του πυρήνα και ενεργοποιεί τον εγκέφαλο. Επίσης προστατεύει τα αγγεία του ώστε να θωρακίζεται από τις διάφορες μορφές άνοιας.

Στο τμήμα “Health in Exercise” μπορούμε να προτείνουμε διάφορους τρόπους ώστε να βρούμε λύση στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων ή ελαχιστοποίησης εμφάνισης τους μέσα από ένα υγιεινό τρόπο διατροφής και άσκησης.

Στο Φυσιοθεραπευτήριο Ε. Γεωργακόπουλος στην Αθήνα προτεραιότητα μου είναι ο άνθρωπος.

μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο

Φόρμα επικοινωνίας

κοινοποίηση σε

περισσότερα

New Logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι

New Logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι