Αυχενικό σύνδρομο της σπονδυλικής στήλης και Φυσιοθεραπεία

Αυχενικό σύνδρομο

Το αυχενικό σύνδρομο της σπονδυλικής στήλης είναι μια πάθηση που επηρεάζει τον αυχένα και τους ώμους λόγω φθοράς της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, η οποία είναι το ανώτερο τμήμα της σπονδυλικής στήλης που στηρίζει το κεφάλι. Ο όρος αυχενικό σύνδρομο δεν αποτελεί μια σαφή διάγνωση αλλά ένα άθροισμα συμπτωμάτων.

Ο πιο σωστός όρος θα ήταν «αυχενικά σύνδρομα» μιας και πρόκειται για περισσότερα του ενός προβλήματα που έχουν ως αιτία παθήσεις της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Η πάθηση παρατηρείται συνήθως σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά μπορεί επίσης  να επηρεάσει νεότερα άτομα που ασκούν επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες που καταπονούν τον αυχένα και τους ώμους.

Ποιες είναι οι 5 αιτίες που προκαλούν αυχενικό σύνδρομο της σπονδυλικής στήλης;

Εκφυλισμός αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης:

Το αυχενικό σύνδρομο της σπονδυλικής στήλης προκαλείται κυρίως από τον εκφυλισμό της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, ο οποίος είναι μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει καθώς μεγαλώνουμε. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, οι οποίοι λειτουργούν ως «μαξιλαράκι» για τους αυχενικούς σπονδύλους, μπορεί να γίνουν λεπτοί και ξηροί εμφανίζοντας την λεγόμενη δισκοπάθεια (προβολή ή κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου) γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη οστεόφυτων τα οποία μπορεί να προκαλέσουν συμπίεση των νεύρων που εκπορεύονται από την αυχενική μοίρα της
σπονδυλικής στήλης.

Κακή στάση του σώματος:

Η λανθασμένη εργονομικά θέση μπορεί να ασκήσει υπερβολική πίεση στους μυς της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, οδηγώντας στην ανάπτυξη αυχενικού συνδρόμου.

Επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες:

Η ενασχόληση με δραστηριότητες που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις του αυχένα, όπως το παίξιμο μουσικού οργάνου ή η χρήση υπολογιστή, μπορεί να καταπονήσει τον αυχένα και να οδηγήσει στην ανάπτυξη συνδρόμου της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Τραυματισμός:

Ο τραυματισμός της αυχενικής μοίρας, όπως η κίνηση της κεφαλής δίκην μαστίγιου σε τροχαίο ατύχημα (whiplash injury), μπορεί να βλάψει την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και να συμβάλει στην ανάπτυξη συνδρόμου της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Γενετική:

Ορισμένα άτομα μπορεί να είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη του συνδρόμου της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης λόγω γενετικών παραγόντων.

Αυχενικό σύνδρομο

Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται όταν κάποιος πάσχει από αυχενικό σύνδρομο της σπονδυλικής στήλης;

Τα συμπτώματα του που εμφανίζονται όταν κάποιος πάσχει από αυχενικό σύνδρομο της σπονδυλικής στήλης μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης. Ορισμένα άτομα μπορεί να μην εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα, ενώ άλλα μπορεί να εμφανίζουν σημαντικό πόνο και δυσφορία. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Πόνο στον αυχένα:

Πόνος στον αυχένα που μπορεί να είναι είτε εντοπισμένος είτε διάχυτος.

Πόνο στον ώμο:

Πόνος στους ώμους που μπορεί να ακτινοβολεί προς τα κάτω στους βραχίονες.

Πονοκέφαλο:

Πονοκέφαλος που συνήθως εντοπίζεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού και ακτινοβολεί – προβάλει στην κορυφή του κεφαλιού, στα μάτια , στο μέτωπο όπως επίσης και εμβοές στα αυτιά.

Δυσκαμψία:

Απώλεια του εύρους κίνησης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Αιμωδίες (μουδιάσματα):

Μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στα χέρια το οποίο μπορεί να αποτελεί ένδειξη πίεσης των νευρικών ριζών που εκπορεύονται από την αυχενική μοίρα ή μυοπεριτονιακού συνδρόμου των μυών της αυχενικής μοίρας. 

Σε σοβαρές περιπτώσεις, το σύνδρομο της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια του ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου
(αυχενική μυελοπάθεια), γεγονός που μπορεί να απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Διάγνωση

Η διάγνωση του αυχενικού συνδρόμου της σπονδυλικής στήλης αρχίζει συνήθως με μια φυσική εξέταση από τον θεράποντα ιατρό. Ο θεράπων ιατρός θα ρωτήσει σχετικά με το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, τα συμπτώματα και τυχόν πρόσφατους τραυματισμούς στον αυχένα. Θα πραγματοποιήσει επίσης μια φυσική εξέταση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τον έλεγχο του εύρους κίνησης, της μυϊκής δύναμης των άνω άκρων, διάφορες άλλες ορθοπεδικές διαγνωστικές δοκιμασίες καθώς και τα τενόντια αντανακλαστικά των άνω άκρων.

 Είναι πιθανό να ζητηθούν απεικονιστικές εξετάσεις όπως:

1. Ακτινογραφίες: Οι ακτινογραφίες μπορούν να δείξουν τυχόν ανωμαλίες ή αλλαγές στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.
2. Μαγνητική τομογραφία (MRI): Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να παρέχει λεπτομερείς εικόνες της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, συμπεριλαμβανομένων των μεσοσπονδύλιων δίσκων και των νεύρων, για να βοηθήσει στον εντοπισμό τυχόν ανωμαλιών ή συμπίεσης.
3. Αξονική τομογραφία (CT): Η αξονική τομογραφία μπορεί να παρέχει εικόνες της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, σε πιο αδρό βαθμό με τη μαγνητική τομογραφία, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν η μαγνητική τομογραφία δεν είναι δυνατή.
4. Ηλεκτρομυογράφημα: Το ηλεκτρομυογράφημα διερευνά τις παθήσεις του περιφερικού νευρικού συστήματος και τις συνέπειες στο μυϊκό σύστημα που αφορά.

Μόλις τεθεί η διάγνωση του συνδρόμου της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, ο θεράπων ιατρός θα συνεργαστεί με τον ασθενή για την ανάπτυξη ενός κατάλληλου σχεδίου θεραπείας με βάση τη σοβαρότητα της πάθησης και τις ατομικές ανάγκες και στόχους του ασθενούς.

Ποια είναι η θεραπεία για το αυχενικό σύνδρομο της σπονδυλικής στήλης; 

Η θεραπεία για το αυχενικό σύνδρομο της σπονδυλικής στήλης εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης και τα υποκείμενα αίτια.
Οι συντηρητικές θεραπείες αποτελούν συνήθως την πρώτη γραμμή θεραπείας για ήπιες έως μέτριες περιπτώσεις συνδρόμου αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και μπορεί να περιλαμβάνουν:

1. Φυσιοθεραπεία:

Η φυσιοθεραπεία είναι μια μη επεμβατική θεραπευτική επιλογή για άτομα με σύνδρομο της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Περιλαμβάνει τη χρήση ασκήσεων, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, χειροθεραπείας και άλλων τεχνικών για τη βελτίωση της κινητικότητας, τη μείωση του πόνου και την πρόληψη περαιτέρω βλαβών στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Χειροθεραπεία (manual therapy): Η χειροθεραπεία περιλαμβάνει τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τον χειρισμό των μαλακών ιστών και των αρθρώσεων της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Ένας άρτια καταρτισμένος φυσιοθεραπευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει τη χειροθεραπεία για να βοηθήσει στη βελτίωση της κινητικότητας και στη μείωση του πόνου στον αυχένα και τους ώμους.
Ορισμένες τεχνικές χειροθεραπείας που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του συνδρόμου της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης περιλαμβάνουν:

∙ Κινητοποίηση των αρθρώσεων: Η κινητοποίηση των αρθρώσεων περιλαμβάνει την ήπια μετακίνηση των αρθρώσεων της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης για τη βελτίωση της κινητικότητας, της φυσιολογικής βιομηχανικής και της μείωσης του πόνου.
∙ Κινητοποίηση των μαλακών μορίων: Η κινητοποίηση των μαλακών ιστών περιλαμβάνει τη χρήση πρακτικών τεχνικών για τον χειρισμό των μαλακών ιστών της αυχενικής μοίρας και των ώμων, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας των μαλακών μορίων και κατά συνέπεια στη μείωση του πόνου.
∙ Κινητοποίηση του νευρικού ιστού: Όταν υπάρχει πίεση κάποια νευρική ρίζα της αυχενικής μοίρας υπάρχει απώλεια της ελαστικότητας του νευρικού ιστού που διανέμεται στα άνω άκρα δημιουργώντας αιμωδίες και έντονο «βουβό» διάχυτο πόνο στα άνω άκρα.
∙ Ενδομυϊκή άσκηση (dry needling): Αυτή η τεχνική είναι εξαιρετικά αποτελεσματική προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μυϊκοί σπασμοί (trigger points) των μυϊκών ομάδων της αυχενικής μοίρας.

Ασκήσεις διάτασης: Οι ασκήσεις διατάσεων μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κινητικότητας και στη μείωση της δυσκαμψίας των μυών της αυχενικής μοίρας και των ωμικών ζωνών. Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να συστήσει συγκεκριμένες ασκήσεις διάτασης με βάση τα συμπτώματα και τις ανάγκες του ατόμου.

Θεραπευτικές ασκήσεις ενδυνάμωσης: Οι θεραπευτικές ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της δύναμης και της σταθερότητας των μυών που στηρίζουν την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να συστήσει συγκεκριμένες ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάση τα συμπτώματα και τις ανάγκες του ατόμου.

Διόρθωση της στάσης του σώματος: Η κακή στάση του σώματος μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη συνδρόμου της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να παρέχει εκπαίδευση και ασκήσεις που βοηθούν στη βελτίωση της στάσης του σώματος και στη μείωση του κινδύνου περαιτέρω βλάβης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Εργονομική αξιολογήση: Η εργονομική αξιολόγηση περιλαμβάνει την αξιολόγηση του εργασιακού περιβάλλοντος του ατόμου και την παροχή συστάσεων για τη βελτίωση της στάσης του σώματος και τη μείωση της καταπόνησης της αυχενικής μοίρας και των ώμων.

Εκπαίδευση: Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να παράσχει εκπαίδευση σχετικά με τη σωστή στάση του σώματος και τη μηχανική του για να βοηθήσει στην πρόληψη περαιτέρω βλάβης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί περιλαμβάνει:
L.A.S.E.R τέταρτης γενιάς για την αντιμετώπισης φλεγμονών που υπάρχουν στις αυχενικές ρίζες.
∙ Υπέρηχος.
Κρουστικός υπέρηχος για την λύση των μυϊκών σπασμών που υπάρχουν στους μυς της αυχενικής μοίρας.
∙ TECAR

2. Φαρμακευτική αγωγή:

Μπορεί να συνταγογραφηθούν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα(ΜΣΑΦ) ή μυοχαλαρωτικά για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.

3. Χειρουργική επέμβαση:

Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί για τη θεραπεία του συνδρόμου της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Στο κέντρο Φυσιοθεραπείας Ε.Γεωργακόπουλος στην Αθήνα υπάρχει η γνώση, η εμπειρία και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός προκειμένου να φροντιστεί ο ασθενής που υποφέρει από αυχενικό σύνδρομο της σπονδυλικής στήλης.

μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο

Φόρμα Επικοινωνίας

κοινοποίηση σε

περισσότερα

New Logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι

New Logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι