6 Πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με τον πόνο

6 Πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με τον πόνο

Συγκεκριμένα...

1) Ο πόνος γίνεται αντιληπτός στον εγκέφαλο. Παρά τη θεωρία πως ο πόνος προέρχεται από ιστούς του σώματός μας, τώρα κατανοούμε ότι ο πόνος δεν υπάρχει μέχρι ο εγκέφαλος να προσδιορίσει την ύπαρξη του. Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί έναν εικονικό “χάρτη” προκειμένου να κατευθύνει ένα αίσθημα πόνου σε ιστούς που υποπτεύεται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο. Αυτή η διαδικασία λειτουργεί σαν μέσο επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και των ιστών του σώματος, του οποίου ο ρόλος λειτουργεί ως άμυνα εναντίον τραυματισμού ή ασθένειας.

2) Ο βαθμός του τραυματισμού δεν είναι πάντα ίσος με το βαθμό του πόνου. Έρευνες έχουν δείξει πως όλοι βιώνουμε το πόνο με διαφορετικό τρόπο. Ενώ κάποιοι από εμάς βιώνουμε σοβαρούς τραυματισμούς με ήπιο πόνο, κάποιοι άλλοι βιώνουμε ήπιους τραυματισμούς με έντονο πόνο (πχ κόψιμο με φύλλο χαρτιού).

3) Παρά τα όσα παρουσιάζουν οι διαγνωστικές απεικονίσεις (μαγνητικές τομογραφίες, ακτινογραφίες, αξονικές τομογραφίες), τα ευρήματα μπορεί να μην είναι η αιτία του πόνου. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε άτομα 60 ετών ή και μεγαλύτερα, τα οποία δε παρουσίαζαν συμπτώματα οσφυαλγίας βρήκε ότι το 36% είχε κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, το 21% είχε σπονδυλική στένωση και περισσότεροι του 90% είχαν κάποιον εκφυλισμένο ή προεξέχων μεσοσπονδύλιο δίσκο, μέσω διαγνωστικής απεικόνισης.

4) Ψυχολογικοί παράγοντες, όπως κατάθλιψη ή άγχος, μπορούν να επιδεινώσουν το πόνο. Ο πόνος μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως τη ψυχολογική κατάσταση. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε πως οι ψυχολογικές μεταβλητές που υπήρχαν πριν από μία ολική αρθροπλαστική γόνατος, σχετίζονταν με τον μακράς διαρκείας μετεγχειρητικό πόνο των ασθενών.

5) Το κοινωνικό περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη για το πόνο. Πολλοί ασθενείς επιμένουν πως ο πόνος τους αυξάνεται όταν είναι στην εργασία ή σε μια αγχώδη κατάσταση. Μηνύματα πόνου μπορεί να δημιουργηθούν όταν ένα άτομο βρίσκεται σε ένα περιβάλλον ή μια κατάσταση που ο εγκέφαλος ερμηνεύει ως μη ασφαλή. Είναι μια θεμελιώδης μορφή αυτοπροστασίας.

6) Η κατανόηση του πόνου μέσω εκπαίδευσης μπορεί να μειώσει την ανάγκη για θεραπεία. Μια μεγάλη μελέτη που διεξήχθη σε στρατιωτικό προσωπικό, παρουσίασε ότι εκείνοι στους οποίους δόθηκε μια 45λεπτη εκπαιδευτική συνεδρία, αναζήτησαν θεραπεία για την οσφυαλγία πολύ λιγότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Στο Φυσιοθεραπευτήριο Ε. Γεωργακόπουλος στην Αθήνα έχουμε την γνώση, την κλινική εμπειρία, την ενσυναίσθηση και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για να προσφέρουμε την αρτιότερη φροντίδα στον άνθρωπο.

μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο

Φόρμα επικοινωνίας

κοινοποίηση σε

περισσότερα

New Logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι

New Logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι