Φυσικοθεραπεία και Βελονισμός

Πολλοί ασθενείς στην προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν τον πόνο που τους ταλαιπωρεί, ακολουθούν συμβουλές σχετικά με τη χρήση διαφόρων μεθόδων αντιμετώπισης αυτού, όπως είναι η φυσικοθεραπεία και ο βελονισμός. Ποια επιλογή όμως θα πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής προκειμένου να δει το καλύτερο αποτέλεσμα; Ας δούμε αναλυτικά τους δύο αυτούς τρόπους αντιμετώπισης.

Τι είναι η φυσικοθεραπεία;

Η φυσικοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη θεραπεία και την πρόληψη ενός τραυματισμού ή μιας νόσου με φυσικά μέσα μέσω της εξέλιξης και ανάπτυξης της βιοϊατρικής τεχνολογίας.

Ο στόχος της φυσικοθεραπείας είναι η μείωση του πόνου, η εξάλειψη ή η μείωση του προδιαθεσικού παράγοντα που προκαλεί τον τραυματισμό ή την πάθηση καθώς και η αποκατάσταση της ποιοτικής κίνησης και ισορροπημένης λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος.

Οι φυσιοθεραπευτές έχουν τη θεωρητική και κλινική γνώση για να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν το θεραπευτικό πρωτόκολλο για τον ασθενή σε άμεση συνεργασία με το θεράποντα ιατρό, βασισμένοι σε ένα επιστημονικό περιβάλλον με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ερευνητικών στοιχείων και αποδείξεων. 

Έρευνες έχουν υποδειγματικά δείξει ότι η φυσικοθεραπεία είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Ο συνδυασμός διαγνωστικών, θεραπευτικών δεξιοτήτων και τεχνικών επιτρέπει να παρέχονται στους ασθενείς πολυδιάστατες προσεγγίσεις για τη θεραπεία κλινικών καταστάσεων. 

Τι είναι ο βελονισμός;

Η ιστορία του βελονισμού ξεκινά πριν 4.000 χρόνια ενώ μόλις 160 χρόνια πριν άρχισε να εμφανίζεται στην Ευρώπη. 

Ο βελονισμός είναι μια θεραπευτική προσέγγιση που στηρίζεται στη φιλοσοφία της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής. Η παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική ιδρύθηκε με γνώμονα την ολιστική έννοια της θεραπείας και την αναγνώριση της δυνατότητας του οργανισμού να επιστρέφει σε μια ισορροπημένη κατάσταση. Οι δύο δυνάμεις που πρέπει να είναι σε ισορροπία είναι το YIN (αρνητικό) και το YANG (θετικό). Η θεωρία του βελονισμού υποστηρίζει ότι το QI (ενέργεια) ρέει γύρω από το σώμα σε κανάλια. Εάν το QI ρέει ελεύθερα, το σώμα είναι υγιές. Εάν υπάρχει τραυματισμός, ασθένεια ή μηχανικές ατέλειες, τότε η ενέργεια «λιμνάζει».

Ο βελονισμός έχει ως στόχο να επανορθώσει ανισορροπίες στη ροή του Qi (τσι) μέσω της διέγερσης ανατομικών περιοχών στο δέρμα που συνδέονται με τα κανάλια ενέργειας που ονομάζονται μεσημβρινοί. 

Το σώμα διαθέτει αυτόματους μηχανισμούς θεραπείας και οποιαδήποτε παρέμβαση μέσω της χρήσης του βελονισμού, του acupressure ή του ηλεκτρο-βελονισμού στοχεύουν στην ενθάρρυνση αυτής της αυτόματης θεραπευτικής ικανότητας . 

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές στην εφαρμογή του βελονισμού:

Συμβατικός βελονισμός: ο συμβατικός βελονισμός περιλαμβάνει τη χρήση αποστειρωμένων βελονών μιας χρήσης. 

Acupressure: είναι μια θεραπευτική τεχνική όπου ο φυσιοθεραπευτής ασκεί πίεση στα σημεία βελονισμού. 

Βελονισμός με L.A.S.E.R τέταρτης γενιάς: το L.A.S.E.R τέταρτης γενιάς μπορεί να αντικαταστήσει τις βελόνες κατά τη διάρκεια του βελονισμού. 

Moxibustion and Cupping: είναι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να δώσουν θερμότητα στα σημεία και στους μεσημβρινούς του βελονισμού. 

Ηλεκτροβελονισμός: οι βελόνες του βελονισμού συνδέονται με τα ηλεκτρόδια μιας συσκευής ηλεκτρο-βελονισμού. Αυτές οι μονάδες είναι σχεδιασμένες για να δώσουν μεταβλητά εύρη και συχνότητες ηλεκτρικών ερεθισμάτων.

Ο ηλεκτροβελονισμός χαμηλής συχνότητας συνεισφέρει στη φροντίδα της μείωσης του πόνου ενώ της υψηλής συχνότητας είναι αποτελεσματικός για τη μυϊκή χαλάρωση και χρησιμοποιείται συχνά για να μειώσει το σπασμό μυών επικουρικά με άλλες φυσικοθεραπευτικές τεχνικές. 

Είναι o βελονισμός αποτελεσματικός;

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός έχει αναλγητική δράση στους περισσότερους ανθρώπους. 

Ο βελονισμός στο Δυτικό κόσμο αναζητά τους τρόπους με τους οποίους λειτουργεί η μέθοδος. Οι μελέτες μέχρι σήμερα, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στα πιο σύγχρονα εργαστήρια νευροφυσιολογίας και βιοχημείας, δείχνουν πως πρόκειται για μια μέθοδο αντανακλαστικής θεραπείας μέσω της οποίας διοχετεύεται ένα μήνυμα μέσω νευρικών οδών σε διάφορα νευρικά κέντρα. 

Ο βελονισμός δρα με αναστολή της αγωγής επώδυνων ερεθισμάτων στον εγκέφαλο, όπου αποτελεί το κέντρο αντίληψης του πόνου. Η χρήση της τεχνικής προκαλεί έκλυση ενδορφινών και σεροτονίνης, ουσίες οι οποίες είναι αναλγητικές. 

Σε ποιες παθήσεις βοηθά ο βελονισμός που άπτονται και της φυσικοθεραπείας;

  1. Σύνδρομα χρόνιου άλγους.
  2. Κεφαλαλγία.
  3. Ημικρανία.
  4. Παθολογίες της σπονδυλικής στήλης (αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγία κ.α).
  5. Οστεοαρθρίτιδα.
  6. Ινομυαλγία.
  7. Αθλητικές κακώσεις. 
  8. Ψυχοσωματικές παθήσεις.
  9. Νευρολογικές παθήσεις.
  10. Ίλιγγος.

Βελονισμός ή φυσικοθεραπεία; 

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η θεραπεία ενός ασθενή να αντιμετωπιστεί μονοδιάστατα. 

Ο βελονισμός δεν είναι πανάκεια. Η εφαρμογή του βελονισμού δεν αναιρεί τη φυσικοθεραπευτική παρέμβαση με άλλα θεραπευτικά μέσα . Ο βελονισμός αποτελεί μία εκ των θεραπευτικών επιλογών στη φαρέτρα των φυσιοθεραπευτών. 

Εν κατακλείδι ο βελονισμός και η φυσικοθεραπεία μπορούν να συνδυαστούν με μοναδικό όφελος για τον ασθενή. 

Ο φυσικοθεραπευτής γνωρίζει τα όρια και την αποτελεσματικότητα της κάθε θεραπευτικής αγωγής που εφαρμόζει και έτσι μπορεί να συνθέσει το κατάλληλο θεραπευτικό πρωτόκολλο.

Στο Φυσιοθεραπευτήριο Ε. Γεωργακόπουλος στην Αθήνα προτεραιότητα μας είναι πάντα ο άνθρωπος.

μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο

κοινοποίηση σε

περισσότερα

New Logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι

New Logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι