Νεύρωμα Morton και φυσιοθεραπεία

Το νεύρωμα Morton (ή νευρίνωμα) είναι μια καλοήθης νευροπάθεια που αφορά στα κοινά δακτυλικά νεύρα των δακτύλων του άκρου ποδός. Πρόκειται για μια διόγκωση του αισθητικού νεύρου των δακτύλων του ποδιού (κυρίως αφορά το μεσοδακτύλιο διάστημα μεταξύ του 2ου-3ου και του 3ου-4ου δακτύλου) και την συμπίεση αυτού μεταξύ των κεφαλών των αντίστοιχων μεταταρσίων που προκαλεί άλγος. Επιδημιολογικά το Νεύρωμα Morton εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας 20- 50 ετών.

Συμπτωματολογία στο νεύρωμα Morton.

Το κυριότερο σύμπτωμα του νευρώματος Morton είναι ο πόνος, ο οποίος εντοπίζεται στον ανατομικό χώρο μεταξύ των μεταταρσίων. Κάποιες φορές μπορεί να επεκτείνεται και στον υπόλοιπο άκρο πόδα, ενώ ο πόνος επιδεινώνεται χαρακτηριστικά, μετά από ολιγόλεπτη βάδιση, ιδίως με στενά παπούτσια. Επίσης δύναται να υπάρχει και υπαισθησία του δέρματος στην περιοχή, ενώ άλλοτε αναφέρονται και αίσθημα καύσου, νυγμών από βελόνα ή ακόμα και «φαγούρας».

Αίτια και διαγνωστικές εξετάσεις.

Τα ακριβή αίτια στο νεύρωμα Morton, δεν είναι γνωστά. Μεταξύ των παραγόντων που ενοχοποιούνται για την εμφάνισή του είναι η πίεση του κοινού δακτυλικού νεύρου ανάμεσα στις κεφαλές των μεταταρσίων και κάτω από τον εγκάρσιο σύνδεσμο, καθώς και μικροτραυματισμοί στην περιοχή. Για τη διάγνωση του νευρώματος Morton, πέρα από την κλινική εξέταση συνήθως συνίσταται ακτινογραφία του άκρου πόδα σε όρθια στάση, προκειμένου να απεικονιστεί κάποια ανατομική ανωμαλία των οστών. Το υπερηχογράφημα δύναται να εντοπίσει ακριβώς τη θέση της διόγκωσης. Τέλος, η μαγνητική τομογραφία, χρησιμοποιείται σε αυτή την νόσο προκειμένου να αποκλειστούν άλλα παθολογικά αίτια.

Νεύρωμα Morton: Πώς γίνεται η θεραπεία;

Συντηρητική θεραπεία.

Το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση είναι η αποφυγή χρήσης στενών υποδημάτων και η χρησιμοποίηση φαρδύτερων με ταυτόχρονη χρήση ειδικού ένθετου υλικού αποφόρτισης μεταταρσίου. Παράλληλα, τα απλά αναλγητικά καθώς και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, πιθανόν να είναι αποτελεσματικά στην αρχική διαχείριση του πόνου. Ταυτόχρονα με τα παραπάνω είναι εξαιρετική επιλογή η εφαρμογή φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης βασισμένο στην χρήση κρουστικού υπερήχου και L.A.S.E.R τέταρτης γενιάς. Η τοπική έγχυση κορτικοστεροειδών μπορεί να συνεισφέρει στην αναλγησία του ασθενή αν αποτύχουν τα ανωτέρω.

Χειρουργική θεραπεία.

Στην περίπτωση όπου οι συντηρητικές μέθοδοι που προαναφέραμε αποτύχουν, τότε η χειρουργική παρέμβαση κρίνεται απαραίτητη. Γίνεται είτε νευρόλυση, απελευθέρωση δηλαδή του συμπιεσμένου νεύρου, είτε νευροεκτομή, αφαίρεση δηλαδή τμήματος του πάσχοντος δακτυλικού νεύρου μέσω μιας μικρής τομής λίγων μόνο εκατοστών στην ραχιαία (επάνω) ή/και παλαμιαία (κάτω) επιφάνεια του ποδιού.

Στο Φυσιοθεραπευτήριο Ε. Γεωργακόπουλος στην Αθήνα υπάρχει ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, η γνώση και η κλινική εμπειρία για την φροντίδα ασθενών με νεύρωμα Morton όπως είναι ο κρουστικός υπέρηχος.

μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο

Φόρμα επικοινωνίας

κοινοποίηση σε

περισσότερα

New Logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι

New Logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι