Τροχαντηρίτιδα ισχίου και φυσιοθεραπεία

Στην τροχαντηρίτιδα ισχίου ο ασθενής περιγράφει πόνο στην έξω επιφάνεια του ισχίου του. Είναι συχνότερη στις γυναίκες και στους μεσήλικες ή στους ηλικιωμένους, πιο συχνά σε αυτούς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στην άρθρωση του ισχίου. Ουσιαστικά πρόκειται για μια φλεγμονώδη κατάσταση του ορογόνου θυλάκου που κείτεται στον μείζονα τροχαντήρα. Ο όρος τροχαντηρίτιδα έχει επικρατήσει έναντι του ορθού όρου “φλεγμονή του ορογόνου θυλάκου του μείζονα τροχαντήρα ή θυλακίτιδα του μείζονα τροχαντήρα”.

Συμπτώματα της τροχαντηρίτιδας.

Κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος στην έξω επιφάνεια του ισχίου πέριξ του τροχαντήρα που μπορεί να επεκτείνεται (κεντρικότερα, οπισθίως ή και λίγο περιφερικότερα). Η έναρξη του πόνου συνήθως είναι σταδιακή και σπανιότερα αιφνίδια μετά από κάποιο τραυματισμό της περιοχής. Ο πόνος χαρακτηριστικά είναι πιο έντονος όταν ξαπλώνουμε στο πλάι, όταν ανεβαίνουμε σκαλοπάτια, κατά την έγερση από καθεστηκυία θέση ή μετά από αθλητικές δραστηριότητες (π.χ. τρέξιμο).

Πως προκαλείται η τροχαντηρίτιδα ισχίου;

Η τροχαντηρίτιδα ισχίου μπορεί αν εμφανισθεί λόγω άμεσης πλήξης της περιοχής, αλλά συνηθέστερα προκαλείται από επαναλαμβανόμενη καταπόνηση της περιοχής ή φθορά των τενόντων λόγω εκφύλισης με την πάροδο του χρόνου.

  • Προδιάθεση υπάρχει σε περίπτωση:
  • Ανισοσκελίας (πραγματική ή φαινομενική πχ. σε σκολίωση)
  • Υπέρχρησης
  • Εμβιομηχανικών διαταραχών (διαταραχή οσφυοπυελικού ρυθμού, διαταραχή στην κινητικότητα των ιερολαγονίων αρθρώσεων και συγγενή ανατομικά χαρακτηριστικά της λεκάνης και του ισχίου, σκολίωσης, ανισοσκελίας).
  • Συνδρόμου απιοειδούς, πρόσκρουσης ισχίου και οστεοαρθρίτιδας ισχίου.

Διάγνωση.

Η διάγνωση τίθεται με βάση το ιστορικό, και την κλινική εξέταση. Απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία μπορεί να ζητηθούν από τον ορθοπεδικό ώστε να αποκλεισθεί η πιθανότητα κάποιου τραυματισμού ή άλλης παθολογικής κατάστασης που δίνει την ίδια κλινική εικόνα.

Μια απλή ακτινογραφία είναι απαραίτητη σε ασθενείς με επαναλαμβανόμενα επεισόδια τροχαντηρίτιδας για τυχόν ανάδειξη ανάδειξη επασβεστώσεων στην περιοχή του θυλάκου ή βλάβης σε ορθοεδικά υλικά που τυχόν υπάρχουν στην περιοχή λόγω προηγειθήσας χειρουργικής παρέμβασης. Ο υπέρηχος είναι μια ακόμη επιλογή με δυναμική απεικονιστική ικανότητα με την οποία μπορεί να διαπιστωθεί η παρουσία πλεονάζοντος υγρού στον ορογόνο θύλακο επί του τροχαντήρα.

Θεραπεία της τροχαντηρίτιδας.

Η θεραπεία της τροχαντηρίτιδας είναι κατά κανόνα συντηρητική και συνίσταται σε:

  1. Ανάπαυση. Αρχικά θα πρέπει να περιοριστούν λίγο οι δραστηριότητες του ασθενούς που ερεθίζουν την περιοχή (βάδισμα, γυμναστική, ξάπλωμα πάνω στην επώδυνη περιοχή).
  2. Χρήση αντιφλεγμονωδών σκευασμάτων και αναλγητικών.
  3. Φυσιοθεραπεία, η οποία συνίσταται:
  • Στην αντιμετώπιση της φλεγμονής. Σημαντικό ρόλο πέραν των άλλων θεραπευτικών επιλογών έχει η χρήση του κρουστικού υπερήχου καθώς και του L.A.S.E.R τέταρτης γενιάς. Ο κρουστικός υπέρηχος έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου υπάρχει επασβέστωση.
  • Στην αποκατάσταση των εμβιομηχανικών διαταραχών όπου αυτό είναι δυνατόν.
  • Στην αποκατάσταση της κινητικότητας του ισχίου και των ιερολαγονίων αρθρώσεων αν αυτές έχουν διαταραχθεί.
  • Στην αποκατάσταση της ελαστικότητας και της δύναμης των μυών που αφορούν στην συγκεκριμένη ανατομική περιοχή.
  • Σε τοπική έγχυση κορτικοστεροειδών.

Στο Φυσιοθεραπευτήριο Ε. Γεωργακόπουλος στην Αθήνα έχουμε τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, την γνώση και την κλινική εμπειρία για την αντιμέτωπιση της τροχαντηρίτιδας.

μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο

κοινοποίηση σε

περισσότερα

New Logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι

New Logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι