Σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου

Το σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου είναι ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την εμφάνιση πόνου στη πρόσθια επιφάνεια του γόνατος και πέριξ της επιγονατίδας προερχόμενου από φυσικές και βιομηχανικές αλλαγές στην επιγοναντιδομηριαία άρθρωση.

Το σύνδρομο του επιγονατιδομηριαίου πόνου αποτελεί από τις πιο συχνές μυοσκελετικές διαταραχές που απαιτεί εξαιρετικά προσεκτική διαχείρηση.

Αιτιολογία του συνδρόμου του επιγονατιδομηριαίου πόνου.

Αιτιολογία Σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου

Αναλυτικότερα οι παράγοντες οι οποίοι είναι δυνατόν να συνεισφέρουν στην εμφάνιση του συνδρόμου είναι:

  1. Κακή ευθυγράμμιση της επιγονατίδας. Η κατάσταση συνίσταται σε μια ανωμαλία ως αναφορά στη θέσης της επιγονατίδας, με την έννοια της πλευρικής ή στροφικής μετατόπισης της ή και των δύο. Αλλαγές στη κινηματική της οσφυοπυελικής ζώνης καθώς και των αρθρώσεων του κάτω άκρου καθώς και μεταβολές στην ενεργοποίηση των μυϊκών συστημάτων δύναται να επηρεάσουν την ορθή ευθυγράμμιση της επιγονατίδας με αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων στην επιγονατιδομηριαία άρθρωση.
  2. Διαταραχές της ανατομίας του άκρου πόδα όπως η πλατυποδία, η ιπποποδία, ραιβοιπποποδία ή βλαισοπλατυποδία είναι ενοχοποιητικοί παράγοντες για την εμφάνιση του συνδρόμου.
  3. Απώλεια της ομοιόστασης των εν νεύρωση μυοσκελετικών ιστών. Η ομοιόσταση είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται από τους φυσιολόγους για να προσδιορίσουν τη συνεχή διατήρηση σταθερών συνθηκών στο εσωτερικό περιβάλλον. Η ομοιόσταση του οργανισμού περιλαμβάνει το πιο σύνθετο βιολογικό φαινόμενο για τις κανονικές φυσιολογικές διεργασίες των ζωντανών κυττάρων. Όλες οι ζωντανές μυοσκελετικές δομές αποτελούνται από κύτταρα που συνήθως είναι μεταβολικά δραστικά, με συνεχή φυσιολογική διατήρηση των ιστών σε μοριακό επίπεδο. Οποιαδήποτε επιγονατιδομηριαία δομή που διαθέτει έναν αισθητηριακό νευρικό εφοδιασμό (εκτός του αρθρικού χόνδρου) μπορεί να είναι πιθανή πηγή αλγαισθητικών ερεθισμάτων και ως εκ τούτου μπορεί να οδηγήσει σε υποκειμενική αντίληψη του ασθενή για πόνο στη πρόσθια επιφάνεια του γόνατος.
  4. Υπέρχρηση της άρθρωσης του γόνατος.
  5. Μυϊκές ατροφίες και ανελαστικότητες των μυών που άπτονται της άρθρωσης του γόνατος αλλά και των μυών του κάτω άκρου γενικότερα.
  6. Τραυματισμός της επιγονατιδιμοτιαίας άρθρωσης.
Σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου

Συμπτώματα του συνδρόμου του επιγονατιδομηριαίου πόνου:

  1. Αντιφλεγμονώδη φάρμακα για την αντιμετώπιση της φλεγμονής.
  2. Ανάπαυση.
  3. Φυσιοθεραπευτική αποκατάσταση.

Σε αυτήν περιλαμβάνεται:

α. Η αντιμετώπιση της φλεγμονής με τη χρήση ιοντοφόρεσης με αντιφλεγμονώδες σκεύασμα ή με κολλαγόνο, laser και υπέρηχο.

β. Η μυοπεριτονιακή απελευθέρωση των μυών που είναι ανελαστικοί και παρουσιάζουν trigger points.

γ. Η βελτίωση της μυϊκής δύναμης των μυών του κάτω άκρου, η βελτίωση της νευρομυικής συναρμογής και ιδιοδεκτικότητας της άρθρωσης του γόνατος.

δ. Η διορθωτική περίδεση(taping) παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση του επιγονατιδομηριαίου πόνου, συμβάλλοντας στην διόρθωση της λανθασμένης θέσης της επιγονατίδας και στην επανεκπαίδευση της δραστηριότητας του έσω πλατύ.

ε. Το Manual Therapy προκειμένου να αποκατασταθεί η διαταραγμένη βιομηχανική της άρθρωσης του γόνατος, της ιερολαγόνιας άρθρωσης αλλά και της ποδοκνημικής.

στ. Η κινητική ανάλυση βάδισης προκειμένου να ανιχνευθούν διαταραχές της βάδισης και να αντιμετωπιστούν με τη κατασκευή ορθοτικών πελμάτων.

Στο Φυσιοθεραπευτήριο Ε. Γεωργακόπουλος στην Αθήνα έχουμε την εμπειρία τη γνώση και το κατάλληλο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση του συνδρόμου του επιγονατιδομηριαίου πόνου.

μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο

Φόρμα επικοινωνίας

κοινοποίηση σε

περισσότερα

New Logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι

New Logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι